Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Pochodzący z Włoch, podawany na zimno zachwyca zapachem kawy oraz smakiem kakao. Do tego nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Poza tradycyjnym można spotkać się z różnymi wariacjami, wśród z nich znaleźć można tiramisu z dyni, które warto przygotować jesienią, kiedy trwa sezon na to warzywo.
Dynia nie tylko na Halloween
Dynia to warzywo, które bogate jest w błonnik pokarmowy, a przy tym ma naprawdę niewiele kalorii – zaledwie 26 w 100 gramach. Jej spożywanie wpływa na pozbywaniu się z organizmu toksyn, wykazuje właściwości odkwaszające, co pomaga w walce z nadwagą
Poza przygotowaniem z niej zupy – bo to najczęstszy wybór, kiedy ma się ją w domu – warto przygotować z niej ten niezwykły deser. Należy jednak pamiętać, że jeżeli ma on być jedzony przez dzieci, należy pominąć wpisany w poniższy przepis alkohol.
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 3/4 szklanki purée z dyni
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
- około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
Do nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 200ml likieru orzechowego
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki spirytusu dla wzmocnienie smaku
Dodatkowo:
- cynamon do posypania
Przygotowanie
Składniki do nasączenia wymieszać.
Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).
Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Najnowsze komentarze