Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Pochodzący z Włoch, podawany na zimno zachwyca zapachem kawy oraz smakiem kakao. Do tego nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Poza tradycyjnym można spotkać się z różnymi wariacjami, wśród z nich znaleźć można tiramisu z dyni, które warto przygotować jesienią, kiedy trwa sezon na to warzywo.

Dynia nie tylko na Halloween

Dynia to warzywo, które bogate jest w błonnik pokarmowy, a przy tym ma naprawdę niewiele kalorii – zaledwie 26 w 100 gramach. Jej spożywanie wpływa na pozbywaniu się z organizmu toksyn, wykazuje właściwości odkwaszające, co pomaga w walce z nadwagą

Poza przygotowaniem z niej zupy – bo to najczęstszy wybór, kiedy ma się ją w domu – warto przygotować z niej ten niezwykły deser. Należy jednak pamiętać, że jeżeli ma on być jedzony przez dzieci, należy pominąć wpisany w poniższy przepis alkohol.

Składniki:

  • 500g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki purée z dyni
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)

Do nasączenia:

  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
  • 200ml likieru orzechowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki spirytusu dla wzmocnienie smaku

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania

Przygotowanie

Składniki do nasączenia wymieszać.
Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).
Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.