Dieta, odchudzanie, tracenie na wadze… To wszystko wymaga od nas, abyśmy jedli wartościowe produkty o niskiej kaloryczności. Musimy przecież zaopatrywać nasz organizm we wszystkie potrzebne mu składniki, a sami chcemy jeść mniej tuczące produkty.
Dlatego dobrym sposobem by to osiągnąć są warzywa. W większości są one mało kaloryczne, za to bardzo bogate we wszelkie składniki odżywcze, jakie potrzebuje nasze ciało, aby poprawnie funkcjonować.
Dlaczego warzywa powinny być podstawą diety odchudzającej? Jakie warzywa na diecie jeść, aby faktycznie schudnąć?
Warzywa, a tracenie na wadze
Warzywa według piramidy żywienia powinny być podstawą zdrowej diety. Przy niskiej kaloryczności zapewniają nam wiele substancji odżywczych, których nie możemy magazynować w organizmie. Przez ten fakt warzywa powinno się jeść codziennie, by uzupełniać niedobory tych składników.
Na zwykłej zdrowej diecie proponuje się zatem dwie porcje owoców rano i 3 porcje warzyw na popołudnie. Jednak podczas żywienia, które ma na celu zredukować naszą wagę jest inaczej. Kiedy chcemy schudnąć powinno się jeść pięć porcji warzyw i ograniczyć owoce do tylko tych najmniej kalorycznych na przykład arbuza, grejpfruta, jagód goi.
Warzywa w diecie odchudzającej są bardzo ważne. Urozmaicają one naszą dietę, zapewniają sytość, dodają dużo smaku do wielu dań bez dodatku soli i pasują do makaronów i kasz. Nie ma więc problemu z wpleceniem ich do posiłków.
Ale… Uwaga na niektóre warzywa…
Większość warzyw jest niskokaloryczna. Niektóre są bardzo kaloryczne i dobrze, aby czasowo wykreślić je z diety lub ograniczyć ich jedzenie. Takimi warzywami są na przykład ziemniaki. Oczywiście, nie musimy żegnać się z nimi na zawsze. Raz na jakiś czas możemy jechać do babci na typowy niedzielny obiad, schabowy, ziemniaki i mizeria ale nie przesadzajmy. Raz na dwa, trzy tygodnie wystarczy.
Na co dzień ziemniaki można dobrze zastąpić kaszami, makaronami, czy innymi warzywami.
Ale też nie strączkowymi. Rośliny strączkowe są bardzo kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny. To sprawia, że po takiej fasolce nie będziemy już za godzinę głodni. Jeśli wiesz, że czeka cię dłuższy dzień lub spóźnisz się na obiad, a nie chcesz brać go ze sobą, czy podjadać przed nim zrób sobie posiłek z roślinami strączkowymi. Raz na jakiś czas nie zaszkodzą ci.
Lepiej jeść takie warzywa
Jakie warzywa na diecie jeść – surowe, gotowane, smażone, czy pieczone?
Oczywiście, że najlepsze na diecie są warzywa surowe, świeże lub na przygotowane na parze, gotowane. Lepiej nie jeść często warzyw pieczonych, czy smażonych. Wysoka temperatura czasami dobrze działa na warzywa – przykład pomidory – ale większość na skutek działania temperatury traci swoje właściwości odżywcze, a zyskuje na kaloryczności na skutek dodawanych do smażenia, czy pieczenia tłuszczy . Trochę nieopłacalny biznes.
Gotowanie zaś nie powoduje tak dużych ubytków w substancjach odżywczych. Poza tym niektóre warzywa wymagają gotowania, aby w ogóle stać się jadalne.
Nie zmienia to jednak faktu, że jest wiele warzyw, które możemy jeść surowe. I takie powinniśmy wpleść do diety jak najwięcej na przykład w formie sałatek, surówek, kanapek, czy zdrowych przekąsek.
Najnowsze komentarze