Wodorosty zwane morskimi warzywami od wieków znane są ze swych prozdrowotnych właściwości. Potrafią przedłużać życie , zapobiegać chorobom, leczyć je, a nawet upiększać i uszczęśliwiać.

Algi morskie właściwości lecznicze

– Usuwają z naczyń krwionośnych złogi tłuszczowe i cholesterolowe. Dzięki czemu służą do obniżania poziomu cholesterolu i tłuszczu we krwi.
– W tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu raka stosowane są kelp i inne wodorosty, które są naturalnym i bogatym źródłem jodu.
– Wodorosty takie jak wakame, kelp, hijiki, dulse są doskonałym źródłem żelaza i jodu. Dużo jodu zawiera w sobie także popularna spirulina.
– Zarówno duże wodorosty jak i mikro algi np. spirulina mogą być stosowane w początkowej fazie leczenia anemii. Glony zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, ze względu na to dietą bogatą w algi można uzupełnić jego niedobór.
– Wodorosty są przydatne w dietach odchudzających, działają oczyszczająco i moczopędnie.
– Wykazują korzystny wpływ na działanie tarczycy za sprawą dużej zawartości łatwo przysfajanego jodu.
– Regenerują płuca oraz przewód pokarmowy, dzięki zawartości powlekających żeli, np.agar
– Wodorosty są jednym z niewielu źródeł fluoru, dzięki czemu wykazują funkcję wzmacniającą dla ciała, zębów oraz kości.

Wartości wodorostów

Oprócz dużej ilości witamin, minerałów i aminokwasów, algi zawierają również dużo jodu, żelaza i wapnia.
– Kelp i kombu zawierają 600 – 3000 razy więcej jodu niż popularna ryba morska,
– Sałatka morska zawiera 25 razy więcej żelaza niż wołowina,
– hijaki, arame i wakame każde z nich zwiera ponad 10 razy więcej wapnia niż mleko.

Algi są bardzo zdrowym źródłem pokarmowym i leczniczym. Dzięki swojemu oceanicznemu pochodzeniu zawierają 10 – 20 razy więcej minerałów niż rośliny lądowe. Przez wody oceanu zostały obdarzone obficie w witaminy i inne elementy niezbędne dla ludzkiego organizmu. Ponad to w przeciwieństwie do roślin lądowych nie kumulują w sobie i nie wchłaniają zanieczyszczeń i toksyn obecnych w wodach.