Wiele osób uwielbia kanapki z różnego rodzaju smarowidłami. Pasty czy kremy ze sklepowych półek znajdują się w wielu lodówkach, ale nie zawsze trzeba wybrać się w tym celu na zakupy – przygotowany we własnej kuchni smalec domowy z cebulką również będzie niesamowicie pysznym smarowidłem, który sprawdzi się na kolejnych kromkach pieczywa.
Smaczny, bo domowy
Smalec ze skwarkami i kromki domowego chleba to pewnego rodzaju przystawka w restauracjach zlokalizowanych głównie na Śląsku, gdzie cieszy się dużą popularnością. Bardzo często też mieszkańcy tego regionu uznają go za odpowiednią zakąskę podczas rodzinnych uroczystości czy imprez w kameralnym gronie.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić kostkę smalcu, ale to wówczas jedynie tłuszcz – w wersji domowej można przygotować go razem ze skwarkami, jak również z lubianymi dodatkami jak cebulka czy czosnek. Doprawienie go pod swój smak także sprawia, że jest pyszny i z chęcią się po niego sięga.
Przygotowanie smalcu nie jest czynnością trudną, jednak należy uzbroić się w cierpliwość – musi on bowiem dokładnie stężeć, by nabrać konsystencji ułatwiającej jego rozsmarowanie na chlebie. Jeżeli chce się uzyskać słodszą wersję takiego smalcu z własnej kuchni, poza cebulką można dodać do niego także niewielkie jabłko. Tak przygotowane w głównej mierze zasmakuje dzieciom.
Składniki:
- 500 g słoniny
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz – ilość według własnego uznania
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie
Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.
Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.
Najnowsze komentarze